top of page
Search
  • Writer's pictureDensa.hr

Osvježavanje ( refresh ) ručnika

Pranjem ručnika, nadam se na visokim temperaturama ( minimalno 60 C ) , ručnik se "troši " i smanjuje mu se moć upijanja. Opterećen raznim deterdžentima, izbjeljivačima ( ukoliko se radi o pamučnim bijelim ručnicima ), dezinficijensima, omekšivačima, talože se naslage koje onemogućavaju upijanje vlage kao na samom početku korištenja. Napominjem da, ukoliko imate ručnike tanke poput papirića čija je moć upijanja nikakva dok su novi ili u sebi osim pamuka imaju poliestera ( microfibra kakogod ), ovi vam savjeti neće biti od velike pomoći. Potrošeni ručnik izgleda pohabano, lošije upija i čudno miriše. Zato ga treba osvježiti, nikako baciti, da bude kao nov.

Postoji nekoliko trikova iz kućne radinosti, kako možete osvježiti ručnik, da upija kao prije, da mu se vrati nešto mekoće, ali i svježine koja se također gubi učestalim pranjima.

Nemojte zato što se ručnik "troši " duže ga koristiti, rjeđe prati, samo katkad primijenite neki od slijedećih jednostavnih savjeta i uživajte u njemu što duže možete.


Korak 1.

Operite ručnike - samo ručnike u toploj vodi ( minimalno 60 C radi uklanjanja bakterija - ne padajte na fore može i na 30 C jer sam ubacila onaj super prašak s reklame, ubija sve bakterije pa i one koje još ne postoje ...... ) i dodajte šalicu vinskog octa.


Korak 2.

Operite ručnike - samo ručnike u toploj vodi ( da i dalje molim minimalno 60 C ) i dodajte pola šalice sode bikarbone.


Umjesto šalice možete koristiti čep od tekućeg deterdženta za pranje, mjerica je sasvim ok, osim ako imate mašinu od 9 kg onda je potrebno 2 čepa. Kod punjenja mašine, bez obzira na kilažu, nemojte je pretrpavati - jer onda se ne može ravnomjerno oprati sva roba ( i kod normalnog pranja ) ili da bude poluprazna ( roba se uništava ). Idealno je 75-80 % napunjenog bubnja.


Vinski ocat i soda "skidaju " naslage svih kemijskih sredstava koje ste koristili prilikom pranja rublja pa omogućava bolje upijanje, nestaju oni čudni mirisi ( krive su naslage ) i ručnik je kao tek kupljen iz dućana.


Isprobano.


372 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page